Parcul Mini Transilvania

În vederea lansării turismului din Ținutul Secuiesc, am început deja construirea la Băile Szejke a unui Mini Parc Transilvan, unde vor putea fi văzute machetele a peste 80 de localități istorice și cetăți medievale din Transilvania. În acest parc tematic și distractiv, atât copiii, cât și adulții pot petrece o zi de neuitat, făcând și o călătorie cu mocănița trasă de o locomotivă cu aburi (în curând) și se vor putea plimba cu carută trasă de bivoli unica in Europa.

Informație:

Parcul este situat la Băile Szejke, lângă Odorheiu Secuiesc. 

Orele de deschidere:

Începând cu 30 aprilie 2021, în fiecare zi de la 10:00 la 18:00.

Bilete:

Bilet pentru adulți: 20 lei

Bilet copil / pensionar: 10 lei

Bilet de grup (minim 10 persoane): Bilet pentru adulți 17 lei, Bilet pentru copii 8 lei

 

Vă așteptăm cu nerăbdare la Băile Szejke lângă Odorheiu Secuiesc!

Intrarea este limitată în număr la un moment dat, în conformitate cu reglementările medicale.

Cetatea Székelytámadt, Odorheiu-Secuiesc

Cetatea Székelytámadt este una dintre cele mai renumite monumente din Odorheiu Secuiesc. Există propuneri că deja a existat o cetate în acest loc în timpurile romane. Înainte de invazia tătară a fost întemeiată o biserică și o mănăstire la locul cetății, în care au trăit călugări până secolul 16. Ei au fost alungați de domnitorul János Zsigmond în timpul construirii cetății. Construirea fortăreței s-a petrecut în două etape: în anii 1490, apoi fortificat și mărit în anii 1560, ca să conferă domnitorului János Zsigmond putere asupra secuilor rebeli (numele cetății poate fi tradusă ca Atacul secuilor). În 1599 a fost distrusă de secuii, dar cu un an în urmă a început renovarea ei. Conducătorii orașului au cumpărat-o în stare proastă în 1852, și în 1893 au construit în interiorul ei școala de stat cu profil real. Fortăreața a fost desemnat ca monument în 1955.

(http://udvarhelyszek.eloerdely.ro/epitett-orokseg/var/szekely-tamadt-var)

Biserica fortificată de la Biertan

Este una dintre cele mai frumoase biserici fortificate ale Transilvaniei. În 1993 a devenit partea patrimoniului mondial. Biserica deja a existat în 1282, și deja era fortificată în 1486, pentru că o treime a localnicilor a fost achitat de obligația de război de către regele Matei Corvin ca să-și păzească cetatea.  Până la secolul 19. a fost sediul episcopiei luterane. Altarul bisericii este una dintre cele mai mari din Transilvania, iar ușa sacristiei construită în secolul 16., dotată cu cincisprezece încuietori a câștigat medalia de aur în 1900 la Expoziția Mondială de la Paris. Localnicii au încuiat în această cetate cuplurile care vroiau să divorțeze. Ei trebuia să petreacă în această fortăreață două săptămâni, împărtășind un singur pat, o masă și un singur tacâm – numai un singur cuplu a divorțat după aceste două săptămâni, timp de patru sute de ani. Cetatea a fost recunoscută cu premiul Europa Nostra în 1991. Aici este organizat întâlnirea tuturor sașilor din Transilvania.

(http://kirandulastippek.hu/szaszfold/berethalom-erodtemplom)

Cetatea de la Deva

La Dealu Cetății de lângă Deva a existat deja o cetate și în timpurile romane. După invazia tătară a fost reconstruită, menționată de prima dată în 1264. Zidul cetății are trei părți construite în diferite epoci în formă spiralată. A fost renumită ca o fortăreață pe care nu se poate ocupa. Aici a fost încarcerat și aici a murit în 1579 Dávid Ferenc, fondatorul bisericii reformate transilvaniene și unitariene. Tot aici era întemnițat căpitanul de la cetatea lui Eger, Dobó István. Fortăreața a fost licitată în secolul 18, starea ei a degradat semnificativ. Restaurarea ei a început numai în secolul 19. În 1849, la sfârșitul revoluției maghiare, aici a capitulat generalul revoluționar Bem. În 1896 cetatea a devenit proprietatea institutului istoric din județul Hunedoara, și a fost restaurat. De 2016 este din nou vizitabil. La această cetate se desfășoară una dintre cele mai cunoscute balade populare transilvănene, Kőmíves Kelemenné.

 

(http://lexikon.adatbank.transindex.ro/muemlek.php?id=369)

Castelul Bran

Unii cred că cetatea Bran a aparținut contelui Vlad Țepeș, cunoscut ca Dracula, dar nu există nici o dovadă că domnitorul a trăit vreodată acolo. Castelul a fost construit în 1377, cu scopul de apărare împotriva trupelor ale voievoduri din Țara Românească. Închisoarea cetății este înfricoșătoare cu intrarea sa scăzută. În secolul 15. regele Ungariei i-a dat de gaj brașovenilor, cu condiția ca prim magistratul să fie întotdeauna ungur. În 1660 cetatea a fost ocupată de trupa secuiască a lui II. Rákóczi György. În 1916 sașii brașoveni i-au dat înapoi regelui Carol al IV-lea. În 1931 a devenit proprietatea familiei Habsburg, apoi a statului, dar starea ei a degradat. Restaurarea fortăreței a început în 1987, în prezent funcționează ca muzeu.

 

(http://www.erdelyivarak.hu/magyar/oldalak/torcsvar_bran_drakula/)

Cetatea Făgăraș

Cetatea lui Făgăraș a fost atacat de multe ori în secolurile precedente, dar niciodată nu a fost ocupată cu arme. A fost donată de mai multe ori pentru nobili transilvăneni. La locul fortăreței a mai fost o cetate de piatră construită în secolul 14.. Această cetate, după sursele istorice a aparținut lui Iancu de Hunedoara începând de 1455 și a fost atacată de Vlad Țepeș de două ori. Matei Corvin i-a donat unui nobil în 1464, dar cu un an în urmă s-a răzgândit și a luat-o înapoi, ca să o dea eventual voievodului din Țara Românească sau din Moldova. Între 1715 și 1960 a funcționat ca penitenciar. În 1721 Făgăraș a fost desemnat ca reședința episcopiei greco-catolică română, iar cetatea devenit și rezidența episcopului. A fost restaurat în 1970

Newsletter