Centrul de vizitare Orbán Balázs

Informație:

Atenție! Biletele de intrare pentru Centrul de Vizitare Orbán Balázs poate fi achiziționat la casa de bilete a Parcului Mini Transilvania.


Ore de deschidere:

Începând cu 30 aprilie 2021, în fiecare zi de la 10:00 la 18:00.

Bilete:

Bilet pentru adulți: 10 lei

Bilet copil / pensionar: 5 lei

 

Centrul de vizitare este situat la Băile Szejke, lângă Odorheiu Secuiesc. 

 

 

 

 

 

 

Centrul de vizitare Orbán Balázs

 

„În zilele noastre, vitalitatea și puterea unui popor nu sunt determinate de forța fizică sau de eroismul poporului, ce de nivelul cultural și spiritual al etniei respective.” 

Orbán Balázs

Centrul de informare pentru vizitatori„Orbán Balázs” se află la Băile Szejke, la nord-vest de municipiul Odorheiu Secuiesc, în apropierea mormântului marelui predecesor. Expoziția permanentă din incinta Centrului de informare are ca obiectiv omagierea personalității „celui mai mare secui.”

Vizitând sălile de expoziție, putem cunoaște viața, activitatea și moștenirea lăsată de Orbán Balázs. Urmărind drumul vieții, vizitatorul poate cunoaște obiectele uzuale din epocă, aparatura fotografică de atunci și poate să-și formeze o imagine despre tehnica fotografică de odinioară. Și ca o recompensă asigurată de tehnicile moderne, apare în fața vizitatorului și  imaginea în mărime naturală a „celui mai mare secui.”

 

Sălile Centrului de informare, în eșalonare tematică, prezintă biografia și traseul activității lui   Orbán Balázs.

 

În prima sală, vizitatorul cunoaște biografia lui Orbán Balázs și istoria familiei Orbán și poate întreprinde o incursiune în arborele genealogic al familiei. Imaginea marelui înaintaș apare și în anecdote, în evenimentele  picante la care el a fost parte. Pe un ecran digital  se pot citi articole din ziarele epocii și pot fi văzute caricaturi din cotidienele satirice ale epocii.

 

Materialele expuse în sala a doua permit o incursiune în cariera politică a lui Orbán Balázs. Deoarece a fost o personalitate importantă a epocii, viața politică poate fi cunoscută din perspectiva unghiului său vedere. Tehnica modernă vine în ajutorul vizitatorului în ceea ce privește cunoașterea multor alocațiuni rostite în Parlament. Printr-o aplicație tridimensională de hologramă și de animație, poate fi ascultat un discurs rostit de Orbán Balázs în persoană în Parlament.

Și de cariera de parlamentar a lui Orbán Balázs se leagă evenimente stranii: datorită convingerilor sale politice a fost nevoit să dueleze de două ori. Și aceste evenimente dovedesc seriozitatea politică a sa cu care lupta pentru o judecată de valoare dreaptă privind viața secuilor.

 

În sala a treia pot fi văzute alte aspecte ale activității diversificate a lui Orbán Balázs. Pot fi descoperite evenimente din viața lui de călător oriental și evenimente din viața scriitorului DESCRIEREA ȚINUTULUI SECUIESC. Pe lângă evenimentele aventuroase de familie și evenimentele trăite pe malul Bosforului, vizitatorul cunoaște și demersurile juridice pentru recuperarea moștenirii din partea bunicii. Tânărul Orbán Balázs a pornit din Constantinopol ca să-și împlinească visul său din copilărie: să viziteze cele mai importante așezăminte ale Antichității.  Această călătorie l-a inspirat în peregrinările sale prin ținuturile secuiești din Transilvania  și în scrierea capodoperei sale cu titlul DESCRIEREA ȚINUTULUI SECUIESC.  Una dintre spectaculozitățile sălii – pe lângă o piramidă egipteană și alte obiecte – o constituie un aparat de fotografiat din epocă. Și călătorul Orbán Balázs a folosit un asemenea aparat de fotografiat. Alăturarea acestei tehnologii vechi celei moderne, constituie o experiență unică pentru vizitatori.

Tot în această sală poate fi văzută marioneta în mărime naturală a lui Orbán Balázs. Marioneta a fost proiectată de către Studioul de Animație Legendarium în baza unui model tridimensional și a fost executată de cineaști din Ungaria, realizând o asemănare uluitoare.

 

În sala a patra vizitatorul poate cunoaște preocupările fotografice ale lui  Orbán Balázs. Aflăm cum și-a însușit arta fotografierii din epocă de la Victor Hugo și de la cei doi fii ai acestuia cât timp erau pe insula Jersey. Poate fi văzută și camera de developare și procesul de developare din acea perioadă.

 

”Noi trebuie să punem mâna pe ciocanul lăsat de el, pentru că avem multe de făcut încă!”

Bányai János

Newsletter